Marketing-ul in turism

De la apDavid Santosariția rețelelor sociale, a marketingului online si a paginilor web 2.0, orice pensiune, hotel sau restaurant poate rivaliza cu lanțurile mari care utilizează cele mai importante platforme de publicitate în domeniul turismului. În rețelele sociale toate opțiunile sunt considerate egale oferind clienților posibilitatea de a face alegeri nebazate neaparat pe fidelitatea către o marcă anume.

Marea problemă existentă în companiile de astăzi este găsirea unei abordări corecte privind comercializarea în cadrul rețelelor sociale astfel asigurându-se profitabilitatea. La crearea planului de marketing, companiile de turism trebuie să se întrebe care sunt instrumentele optime și canalele necesare pentru a atrage clienții. Vânzarea unui volum mare și menținerea profitabilitații nu sunt întotdeauna atinse.

Companiile tradiționale de turism se află într-un moment de mari schimbări. Adaptarea lor la tehnologie nu se referă doar la un CRM bun sau un program de rezervări. Acum, ei intră în arenă cu instrumente și aplicații de rezervări online și rețele sociale. Multe hoteluri, lideri de necontestat pe piață, în perioda anterioară, s-au văzut detronate de alte hoteluri emergente, care sunt capabile să atragă publicul și rezervările, prin intermediul noilor tehnologii. Astăzi vinde mai mult un site 2.0 si o rețea socială cu o comunitate bine gestionată, decât un panou publicitar caracteristic marketing-ului tradițional.

Clientul nu este doar o piesă nevinovată în acest joc. Se cer din ce în ce mai multe informații despre firma din industria ospitalității, nu mai este suficient să se știe doar ce meniu și ce excursii opționale oferă un hotel, acum se dorește să se cunoască personalul hotelier, rețetele bucătarului, cunoașterea opiniilor altor clienți, și, desigur compararea înaintea cumpărării. Deci, informația este accesibilă clientului, și cine deține informația, deține puterea de a decide.

Industria turistică nu poate scăpa de existența mai multor canale de distribuție, mulți manageri știu asta și de aceea multe hoteluri și restaurante au decis să fie prezente în cadrul rețelelor sociale, deși cele mai multe dintre ele au considerat că nu este necesară nicio investiție și nici angajarea unui expert, au ales să abandoneze. Toate acestea și renunțarea la rețele, sunt mult mai dăunătoare decât inexistența lor. Comentarii necontrolate care abundă în cadrul rețelelor sociale, publicații vechi, reprezintă o amenințare gravă la adresa unei piețe din ce în ce mai exigentă în informații.

Astăzi, clientul înca nu se simte confortabil făcând rezervări prin intermediul aplicațiilor rețelelor sociale. Dar totuși, în prezent, un procent foarte ridicat de persoane sub 40 de ani folosește rețelele sociale pentru a obține idei și informații pentru călătorii viitoare, printre care Facebook, Twitter sau Pinterest. Posibilitatea de a încărca fotografii din vacanță, mâncăruri servite, camere de hotel și de a păstra legătura cu rude și prieteni în același timp, provoacă așa numitul marketing viral mărind exponențial efectul informațiilor transmise înainte de la unul la altul, atât de important pentru acest sector.

Capacitatea de localizare prin GPS (Global Positioning System) și de a folosi rețelele sociale pentru aceasta, creează nenumărate așteptări. Rețele sociale, cum ar fi Foursquare permit interacțiunea și lectura comentariilor asupra celui mai apropiat restaurant de locul în care te afli într-un anumit moment, poziția detectată de către smartphone-ul nostru. Când s-a lansat aplicația Google Maps, puțini ar fi putut prevedea că aceste unelte ale Internetului se vor transforma in elemente cheie ale marketingului on-line pentru industrii cum ar fi turismul. Acest lucru creează posibilitatea de a introduce pe site-ul propriu, hărți ale Google Maps sau Google Earth pentru a localiza anumite unități. Cel mai important lucru este faptul că marketing-ul turistic poate influența motivația de achiziție a clientului, profitând de popularizarea de către smartphone-uri. Această nouă tendință se numește Solomo (Social Local Mobile)

În concluzie, utilizarea rețelelor sociale este o realitate. Sectorul turismului nu poate închide ochii la acest nou tip de marketing, și nici nu trebuie să se teamă de el. Pur și simplu trebuie să îl trateze cu respectul meritat. Reînnoirea marketing-ului  si crearea unei comunități în cadrul planului de marketing, trebuie realizate de către experți. Marketing-ul online este mult mai ieftin decât marketing-ul tradițional, dar poate fi foarte costisitor dacă nu este gestionat de către experți precum Visual Media Manager sau Community Manager.

 

David Santos

This entry was posted in Fără categorie. Bookmark the permalink.

by David Santos